Vajon tényleg csak heti két tojást szabad megennünk?

A koleszterin és a zsírsavak körül számos általános tévhit kering a köztudatban. Melyek ezek, és mi az igazság?
Vajon tényleg csak heti két tojást szabad megennünk?

1: A koleszterin rossz

Hamis! A koleszterinnek létfontosságú funkciója van, elengedhetetlen az epesav és a D-vitamin termelődéséhez a szervezetben.

2: A magas vérzsírérték örökletes

Igaz. Tévhit, hogy ennek az értéknek az egészségtelen életmódhoz lenne köze, lehet alkati adottság is.

3: Nem szabad hetente kettőnél több tojást megenni

Hamis. A népi bölcsesség szerint kettőnél több tojás elfogyasztása már megemelheti a koleszterinszintet, ám a kutatások azt igazolták, hogy a tojásban található mennyiség nem vezet kritikus változásokhoz.

4: A halolaj-kapszulák támogatják a normális vérzsírérték megtartását

Igaz. Az Omega-3 a világ leggyakrabban vizsgált táplálékkiegészítői közé tartozik. A kutatások bizonyították, hogy hozzájárulhat a vérzsírértékek (trigliceridek) normális értékének megtartásához, így az egészséges vérnyomáshoz is.

5: Az Omega-3 fogyasztásának akkor is jó hatása van az egészségre, ha a diétánk részeként fogyasztjuk

Nem biztos. Ahhoz, hogy az étkezéssel hatásos mennyiségben vigyük be a szervezetünkbe az Omega-3-at, legalább heti három-négyszer kéne zsíros halat (lazacot, makrélát vagy heringet) fogyasztanunk.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Ismét népszerűségre tör a gin. Mutatjuk a legnépszerűbbeket!

Ismét népszerűségre tör a gin. Mutatjuk a legnépszerűbbeket!

A gin újra egyre keresettebbé válik egy csendesebb időszakot követően.

5 tény, amit eddig te sem tudtál a ginről

5 tény, amit eddig te sem tudtál a ginről

Okkal nevezték az "anyák megrontójának".

Így készíts likőrt házilag!

Így készíts likőrt házilag!

A likőr neve a latin- liquor, jelentése folyadék -szóból származik, az ízének előállításához régen nádcukrot, nádmézet, virágmézet használtak.